Ogen laseren in Turkije: een goed idee?
In Turkije uw ogen laten laseren. Een goed idee? De afgelopen jaren hebben duizenden mensen een ooglaserbehandeling in Turkije ondergaan. Als belangrijkste reden voor deze keuze wordt vaak de lagere prijzen voor ooglaseren opgegeven. Misschien tegen de verwachting in, wordt ook beweerd dat de ontwikkelingen op ooglaser gebied in Turkije verder zijn dan in Nederland. Daarnaast is een ooglaser behandeling ook prima te combineren met een vakantie in Turkije. Dit alles maakt ooglaseren in Turkije aantrekkelijk.
De afgelopen 1 à 2 jaar is het aantal ooglaser klinieken in Nederland explosief gestegen. Dit heeft gevolgen voor de prijzen en kwaliteit van ooglaser behandelingen in Nederland. Een belangrijke vraag is dan ook: hoe aantrekkelijk is ooglaseren in Turkije anno 2010?
Lage prijzen ooglaser behandeling in Turkije
Ooglaseren in Turkije vele malen goedkoper is dan in Nederland. Tenminste, dit is jarenlang het geval geweest. De prijzen in Nederland hebben de afgelopen jaren extreem hoog gelegen. Bedragen van meer dan 4.000 voor ooglaseren waren geen uitzondering. In Turkije kostte dezelfde behandeling ongeveer 1.500 euro. Een groot prijsverschil waardoor kosten technisch gezien een ooglaser behandeling in Turkije zeer aantrekkelijk klinkt.
Het aantal ooglaser klinieken in Nederland is inmiddels sterk toegenomen. Als gevolg van de toenemende concurrentie zijn de prijzen in Nederland sterk gedaald. De prijzen in Nederland zijn gezakt tot gemiddeld 2.500 euro voor een behandeling en in sommige gevallen zelfs nog goedkoper! De prijzen in Turkije zijn nagenoeg gelijk gebleven. Hierbij komen nog extra kosten, zoals een vliegtuig ticket en hotelovernachtingen. Bij elkaar opgeteld zullen de uiteindelijke kosten voor ooglaseren in Turkije vergelijkbaar of zelfs hoger liggen dan het bedrag wat u voor ooglaseren in Nederland kwijt bent. Kwaliteit ooglaser behandeling in Turkije
Kwaliteit ooglaseren in Turkije
Vaak wordt er getwijfeld aan de kwaliteit van een ooglaser behandeling in Turkije. Ook is men bang dat de hygiëne in de ooglaser kliniek in Turkije te wensen over laat. Veel mensen zijn dan ook verbaasd om te horen dat Turkije jarenlang op Nederland vooruit liep qua behandel methodes en apparatuur. Inmiddels hebben de klinieken in Nederland een inhaalslag gemaakt. Ook Nederlandse ooglaser klinieken voeren inmiddels de nieuwste behandel methoden uit, zoals IntraLase. Bovendien investeren Nederlandse ooglaser klinieken in de nieuwste en meest geavanceerde ooglaser apparatuur. Ook dit is weer deels te danken aan de toenemende concurrentie in Nederland. Gevolg is dat de kwaliteit en effectiviteit van ooglaseren over het algemeen vergelijkbaar is met de behandeling in Turkije. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zowel in Nederland als in Turkije zijn er goede en slecht klinieken. Het is dus van belang dat u de juiste kliniek kiest. In Nederland is dit makkelijker, omdat de informatie transparanter is. Klinieken zijn controleerbaar. In Turkije is dit een stuk lastiger, zo niet onmogelijk.
Komt u in aanmerking voor een ooglaser behandeling?
Voorafgaand aan een ooglaser behandeling vooronderzoek plaats. Op basis van de gegevens van het vooronderzoek wordt bepaald of u in aanmerking komt voor een ooglaser behandeling. Bij een behandeling in Turkije hoort u vaak ter plaatse pas definitief óf u in aanmerking komt voor een behandeling en voor welke behandeling u in aanmerking komt. 100% zekerheid heeft u dus pas op de plaats van bestemming. In de meeste gevallen zal een ooglaser behandeling wel mogelijk zijn (de eerste onderzoeken vinden voor een deel in Nederland plaats, dus er is vaak wel zicht op de geschiktheid van een persoon). Indien u een uitzondering bent en uiteindelijk niet in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling, is dit zeer vervelend.
Nacontrole & herbehandeling in Nederland
Eén tot enkele dagen na de ooglaser behandeling in Turkije reist men vaak weer terug naar Nederland. Mocht er onverhoopt alsnog een complicatie optreden dan moet u óf met spoed terug naar Turkije, óf u moet behandeld worden in een kliniek in Nederland. U wordt in dat geval niet behandeld door uw eigen arts, en er zullen kosten aan verbonden zijn. Gelukkig gebeurt dit zeer zelden, namelijk bij minder dan 3% van de behandelden. Maar mocht u tot die 3% behoren dan heeft u extra zorgen naast de complicatie zelf.
De meeste nacontroles vinden pas een aantal weken of maanden na het ooglaseren plaats. Als u de behandeling in Turkije uitvoert zullen de nacontroles in Nederland plaatsvinden. Vaak zijn hier extra kosten aan verbonden. Wanneer de nacontrole gebeurt door de arts die u behandeld heeft, wat natuurkijk wenselijk is, zal zijn schema vaak minder flexibel zijn dan bij een oogarts die in Nederland zijn behandelingen uitvoert.
Mocht u om wat voor reden dan ook een herbehandeling nodig hebben, dan zult u in de meeste gevallen opnieuw de kliniek moeten bezoeken waar u het ooglaseren heeft laten uitvoeren. Heeft u dit in Turkije laten doen, dan zult u dus opnieuw naar Turkije moeten afreizen. Overigens is de kans op nabehandeling zeer klein. Over het algemeen ligt dit onder de 10%.
Vakantie in Turkije combineren met ooglaserbehandeling
Ooglaseren in Turkije is voor de meeste mensen goed te combineren met een vakantie. Immers als u toch 2 weken in Turkije zit dan zijn er geen extra kosten voor de reis en het verblijf. De behandeling zelf kan er voor zorgen dat u een aantal uur of in het vervelendste geval een aantal dagen last heeft van uw ogen. Bovendien mag u na de behandeling meestal de eerste twee weken niet zwemmen. Of een vakantie voor u op dat moment prettig is, is aan u om te beslissen.
Nederland versus Turkije
Conclusie: Voor een gunstige prijs hoeft u tegenwoordig niet meer naar Turkije. Ook niet voor een betere kwaliteit of meer geavanceerde technieken. In Nederland zijn deze tegenwoordig net zo goed. Daarnaast zijn er nog een aantal ‘wat als…’ redenen die een ooglaserbehandeling in Nederland aantrekkelijker maken. Zoals..’wat als ik toch niet in aanmerking kom voor een ooglaserbehandeling, en ik ben daar al’ en ‘wat als… ik een herbehandeling nodig heb.’ In hoeverre deze ‘wat als’ redenen een rol spelen in de besluitvorming is natuurlijk geheel aan u.
Tot slot
Bovenstaande is gebaseerd op gemiddelden en algemeenheden. Het is aannemelijk dat voorwaarden, werkwijzen en prijzen per kliniek (deels) afwijken van bovenstaande. Het is dan ook belangrijk dat u klinieken uitgebreid met elkaar vergelijkt. Als u vragen heeft, zorg dat u duidelijke antwoorden krijgt. Beslis voor uzelf wat voor u belangrijke aspecten zijn. Een brede oriëntatie over de verschillende mogelijkheden geven u extra zekerheid over de door u genomen beslissing. Kijk ook eens op onze kliniek beoordelingen paginazodat u de ervaringen van anderen kunt lezen.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie? Als u het formulier invult ontvangt u uitgebreide en gespecificeerde informatie, speciaal aangeboden door ooglaserklinieken.